Rohelise teega arteroskleroosi, vähi, Alzheimeri tõve ja muude haiguste vastu
Viimasel ajal on roheline tee Euroopas muutunud väga populaarseks. Üha rohkem avaldatakse ka uuringuid rohelise tee tervislike omaduste kohta alates kaitsest Altzheimeri tõve vastu kuni rasvapõletuseni välja.
Tervisliku mõjuga on rohelises tees sisalduvate katehiinide hulka kuuluv epigallokatehiingallaat (EGCG, inglise keeles EpiGalloCathechin-3-Gallate), mis on antioksüdatiivse ja põletikuvastase toimega flavonoid. EGCG sisaldub vaid rohelises, aga mitte mustas tees, kus EGCG jt. katehiinid fermentatsiooni-protsessi käigus hävivad.
Rohelise tee kaitse vähi vastu tuleneb peamiselt selles sisalduvatest antioksüdantidest (need seovad vabu radikaale ja teevad kahjutuks kahjulikke jääkprodukte). Flavonoidide hulgas on EGCG üks tugevama toimega atioksüdante, mis aktiveerib ka antioksüdantseid ensüüme soolestikus, kopsudes ja maksas. Rohelise tee koostisosad vähendavad ka vähkitekitavate ainete (näiteks nitrosoamiinide) aktiivsust ning tugevdavad detoksifikatsiooni. Paljud uuringud viitavad sellele, et rohelise tee tarbimine võib vähendada munasarja-, rinna-, mao-, soole-, kopsu, eesnäärme- jt. vähkide riski, roheline tee suurendab ka vähiravis kasutatavate ravimite toimet. Katehiin on flavonoidide gruppi kuuluv aine, mis kaitseb taimi haiguste eest.
Saksa molekulaarbioloogia professor Erich Wanker väidab, et selliste haiguste puhul nagu Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi on suur roll amüloidide ladestumisel ajus ning rohelises tees sisalduv EGCG pärsib amüloidide ladestumist ja võib neid koguni lahustada. Amüloid on valk, mis ladestub lahustumatuteks aju närvirakke kahjustavateks struktuurideks. Selliste struktuuride puhul on valguketid kokku volditud tavapärasest erinevalt. Berliini teadlased on laborikatsetega tõestanud, et rohelises tees sisalduv EGCG seob ennast veel voltimata valguga ning takistab valgul seeläbi moodustamast tavapärasest erinevat struktuuri. Selle asemel tekivad ümarad, närvirakkudele kahjutud moodustised.
Kui varasemad uuringud on näidanud, et roheline tee kaitseb nahka UV-kiirguse ja päikesepõletuse eest, siis uuemad saksa-ameerika ühisuuringud näitavad, et tee võib kaitsta ka teiste kiirguste kõrvalmõjude eest ning rohelise tee põletikku pärssivatel koostisainetel on tervendav toime nahale. Näiteks kui vähihaigete kiiritusravi käigus kahjustunud nahapiirkondi määrida rohelise teega, siis need kohad paranevad kiiremini ja ei teki sügavamaid kahjustusi. Laborikatsetel selgus, et rohelise tee ekstrakt pärsib põletikku soodustava aine tsütokiini levikut.
Ka hammastele on rohelisel teel hea toime, hoolimata sellest, et see võib hambaid värvida. Roheline tee kaitseb kaariese eest. Peale selle, et roheline tee tugevdab südant ja immuunsüsteemi, räägitakse ka rohelise tee positiivsest mõjust kaalule. Saksa toitumisuuringute instituudis on tehtud teste hiirtega ja avastatud, et EGCG kaalu alandamise efekt põhineb suurenenud rasvapõletusel. On leitud, et rohelise tee ekstrakt suurendab maksas rasva lõhustumist, seetõttu on lihastel rohkem energiat ja suureneb jõudlus. Võimalik, et roheline tee lülitab ainevahetuse kõrgendatud rasvapõletusprogrammile.
Kristiina Singer, toitumisnõustaja
Refereeritud ajakirjast „Toitumisteraapia”
Kirjuta esimene kommentaar