Viis tassi rohelist teed päevas kaitseb südant ja pikendab eluiga
Jaapani teadlased uurisid 11 aasta vältel 40 000 inimest vanuses 40-79 aastat ja leidsid, et viis tassi rohelist teed päevas kaitses südant ja pikendas eluiga – sellest tulenes 16% väiksem üldine suremus, 26% väiksem suremus südame-veresoonkonnhaigustesse ning naistel langes infarkti ja insuldi tase isegi 31%. Rohelisel teel on positiivne efekt LDL-kolesteroolile. Tee (ilma piimata) takistab LDL-kolesterooli oksüdeerumist, mis on oluline ateroskleroosi põhjus. Kreeka teadlaste poolt läbiviidud uuringust selgus, et rohelise tee joomisel on arterite läbilaskvusele lühiajaline soodne mõju. Nimelt laienes rohelist teed tarbinud patsientidel õlavarre arteri läbilaskvus 30 minutit peale tee joomist 3,9 protsenti.
Kuidas rohelist teed õigesti valmistada ja kui palju seda tarbida? Tuleb võtta 3-4 teelusikatäit pestitsiididevaba rohelist teed, kallata üle 70-80 kraadise veega, mida ei ole eelnevalt keedetud. Teel soovitatakse lasta tõmmata 3-5 minutit. Et aga teest kätte saada võimalikult palju antioksüdante, tuleb tal lasta tõmmata 8 min. Rohelise tee hulk, mida soovitatakse haiguste puhul juua, varieerub 2 tassist päevas kuni 2 liitrini päevas. 1-2 liitrit päevas jõi Saksa hematoloogiaprofessor Hunstein, kui tal verevähk diagnoositi ja rohud ning kemoteraapia ei aidanud – teest sai ta abi.
Teadlased soovitavad ka EGCG kontsentreeritud kujul tarbimist (kuni 1500mg päevas) toidulisandina.
Refereeritud ajakirjast „Toitumisteraapia”
Kristiina Singer, toitumisnõusataja
Kirjuta esimene kommentaar